Zarejestruj się i odbierz KOD RABATOWY 5% na wszystkie produkty!

kasza jaglana
  • kasza jaglana

NATURAVENA BIO KASZA JAGLANA 500G

5,90 zł
Brutto

NATURAVENA BIO KASZA JAGLANA 500G

Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

 

 

 

Kasza jaglana - właściwości

Szczególnie doceniana przez osoby aktywnie fizyczne i dbające o swój organizm.
Kasza jaglana to przede wszystkim znakomite źródło cennych wartości odżywczych, które dostarczają energii na długi czas.
Ponadto kasza znakomicie wpływa na detoks organizmu usuwając z niego toksyny.
Nie dość, że syta i zdrowa to dostarcza również niezbędnych witamin (w dużej mierze z grupy B),  białka, cennych węglowodanów złożonych i soli mineralnych.
Kasza jaglana nie uczula, gdyż nie zawiera glutenu, z tego względu jej popularność w dietach bezglutenowych nieustannie rośnie.
Osoby borykające się z celiakią mogą bezpiecznie ją spożywać.
Jest łatwostrawna i z tego względu szczególnie zalecana osobom z chorobami wrzodowymi czy problemami z wątrobą.
Kaszy jaglanej nie brakuje również cennych makroelementów, dzięki którym zwiększymy poziom żelaza.
Zapobiegniemy chorobom prostaty i oczyścimy skórę.
Kobiety, który narzekając na kruchość swych paznokci czy włosów z pewnością zadowoli fakt, że kasza jaglana posiada sporą zawartość krzemu, który poprawi ich kondycję.
Nie rozczarują się również osoby pracujące intelektualnie, gdyż bardzo korzystnie wpływa na pracę mózgu dzięki witaminie E i lecytynie.

Jak ugotować kasze jaglaną?

Wbrew pozorom kasze jaglaną możemy przygotowywać na mnóstwo sposobów zaczynając od prostego jej ugotowania, aż po niesamowicie smaczne kotlety z kaszy jaglanej.
No dobrze... ale jak właściwie ją gotować?
Okazuje się, że kasza jaglana najbardziej lubi być gotowana na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut w proporcji 1 do 3.
Czyli 1 szklanka kaszy i 3 szklanki wrzącej wody. Najlepiej oczywiście z dodatkiem 1 łyżeczki soli.
Może być przygotowywana na słodko lub na słono a więc opcji do wykorzystania pozostaje wiele.

Kotlety z kaszy jaglanej

Potrzebne składniki:

  • Kasza jaglana: pół szklanki
  • Marchewka: 1 sztuka
  • Pietruszka: 1 sztuka
  • Seler korzeniowy: kawałek
  • Jajko: 1 sztuka
  • Koperek suszony: 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz: do smaku
  • Bułka tarta: kilka łyżek
  • Olej do smażenia

Płuczemy kasze w zimnej wodzie, kolejno dokładnie odsączamy na sicie, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całej wody.
Studzimy a warzywa obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości.
Odcedzamy warzywa, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do kaszy dajemy warzywa, koperek, wbijamy jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na końcu dokładnie mieszamy.
Z masy lepimy okrągłe kotleciki i otaczamy w bułce tartej.
Uformowane kotleciki wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
Usmażone kotleciki odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy.

Zobacz również olej kokosowy

5908445474743
1 Przedmiot
Nowy produkt

16 innych produktów w tej samej kategorii: